Distributivnost kart pri kontrakt bridžu

Pri kontrakt bridžu govorim o distributivnosti kart. Če imamo barve kart enakomerno razporejene, govorimo o nedistributivnih kartah. Če pa imamo dvobarvni listi, imamo distributivne karte. Kaj pomeni v tem primeru distributivnost?

V kontekstu bridža (ali kontraktnega bridža) distributivnost kart pomeni, kako so karte v roki razporejene med različne barve. To se nanaša na neenakomerno razporeditev kart po barvah, kar pogosto vodi do bolj zanimivih in potencialno močnejših kombinacij za igranje.

Nedistributivne karte
Nedistributivne karte so tiste, kjer so karte enakomerno razporejene med vse štiri barve. Primer takšne roke je:

4 pike, 3 srca, 3 kare, 3 križe (4-3-3-3 razporeditev)
4 pike, 4 srca, 3 kare, 2 križa (4-4-3-2 razporeditev)
Takšne razporeditve ne ponujajo posebnih priložnosti za igranje, ker ni izrazite premoči v nobeni barvi.

Distributivne karte
Distributivne karte pa pomenijo, da je ena ali več barv zelo izrazito zastopanih, kar omogoča igranje s temi kartami na poseben način. Primeri distributivnih kart so:

5 pike, 4 srca, 3 kare, 1 križ (5-4-3-1 razporeditev)
6 pike, 5 srca, 2 kare, 0 križev (6-5-2-0 razporeditev)
7 pike, 2 srca, 2 kare, 2 križa (7-2-2-2 razporeditev)
V tem primeru je očitno, da so karte zelo neenakomerno razporejene, kar pomeni, da imate “dolgost” v eni barvi in “kratkost” v drugih. To omogoča različne strategije, kot so igranje iz dolge barve, rezanje ali uporabo krajših barv kot izhodišč za določene taktične manevre.

Distributivnost torej pomeni, da so karte v roki razporejene tako, da ena ali več barv izstopa po številu kart, kar omogoča bolj strateško in taktično igranje.

V kontekstu bridža, kot ste že omenili, izraz “distribucija” (razporeditev) pomeni način, kako so karte razporejene med različne barve v roki igralca. To lahko vključuje enakomerno (nedistributivno) ali neenakomerno (distributivno) razporeditev kart.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja