Impasiranje z rezanjem

V kontakt bridžu je izraz “impasiranje z rezanjem” kombinacija dveh tehnik, ki se uporabljata za maksimalno izkoriščanje kart v določeni barvi. Tukaj je pojasnitev obeh tehnik:

  1. Impasiranje (angl. finesse): To je tehnika igranja kart, kjer poskušamo pridobiti dodatno vzetje tako, da igramo karto na način, ki omogoča premagovanje višje karte nasprotnika. Impasiranje vključuje igranje manjše karte iz ene roke (npr. dame) v upanju, da ima igralec na desni višjo karto (npr. kralja) in ne igralec na levi.
  2. Rezanje (angl. ruffing): Rezanje se uporablja, ko nimamo več kart določene barve in lahko uporabimo aduta (trump) za vzetje v tej barvi. To je še posebej koristno v situacijah, ko imamo več adutov kot nasprotniki.

Impasiranje z rezanjem (angl. ruffing finesse) je tehnika, kjer kombiniramo obe zgoraj opisani tehniki. To se zgodi, ko imamo v eni roki določeno karto (npr. nizko karto), v drugi roki pa ni več kart te barve, vendar imamo adute. V tem primeru igramo nižjo karto v upanju, da ima nasprotnik višjo karto in ne bo mogel premagati našega aduta.

Primer:

Recimo, da imamo v roki naslednje karte:

  • Na mizi (dummy) imamo ♥A in ♥Q.
  • V naši roki imamo ♥K in ♥J.

Nasprotniki imajo še ♥10 in ♥2. Predpostavimo, da je ♥K v roki desnega nasprotnika.

Če igramo ♥Q iz mize, nasprotnik na naši desni morda ne bo igral ♥K, ampak bo raje čakal na naslednjo priložnost. Če igramo ♥J iz naše roke in ga režemo (ruff) z adutom, lahko poskusimo “impasirati” desnega nasprotnika, ki morda drži ♥K. Tako kombiniramo tehniko impasiranja z rezanjem.

V bistvu gre za zelo prefinjeno igro, kjer poskušamo maksimalno izkoristiti naše karte, pri čemer združujemo oba pristopa – impasiranje in rezanje – da pridobimo dodatne vzetke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja